Call Us +31 85 888 7488

High speed pedelecs

Elektrische fietsen die een hogere maximale snelheid of hoger nominaal vermogen hebben worden ook wel high speed pedelecs genoemd. Vanaf 1 januari 2017 worden pedelecs met een maximumsnelheid van 45km/u geclassificeerd als bromfietsen. Hier zijn bepaalde restricties aan verbonden, u moet onder andere;

 • minimaal 16 jaar zijn;
 • een bromfietsrijbewijs (AM) hebben;
 • voor uw high speed e-bike een verzekering hebben tegen wettelijke aansprakelijkheid (WA);
 • op het fiets/bromfietspad rijden (of op de rijbaan);
 • een bromfietskenteken (gele kentekenplaat) hebben;
 • een goedgekeurde bromfietshelm dragen (norm ECE 22.05).

 

Dillenger’s fietsen en ombouwsets met hogere maximale snelheid en/of vermogen vallen onder de high speed pedelecs, waar dus extra regels aan zijn verbonden.

 

Voor meer informatie over high speeds pedelecs en elektrische fietsen met gashendel, kijk op de website van de Rijksoverheid;

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bijzondere-voertuigen/vraag-en-antwoord/welke-regels-gelden-er-voor-een-elektrische-fiets-met-trapondersteuning

 

Als je een e-bike of ombouwset elektrische fiets wilt die wordt geclassificeerd als een “gewone” fiets, kan je daar hier meer over lezen.

juli 12, 2016 door Iris M

Wetgeving rondom elektrische fietsen

Volgens de wetten voor elektrische fietsen (ook wel e-bikes genoemd) in Nederland kan men zonder helm, kenteken of rijbewijs op een elektrische fiets rijden, als de e-bike aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • De motor van de e-bike ondersteunt de fietser alleen tijdens het trappen.
 • Soms levert de motor van de elektrische fiets ook wat snelheid zonder dat er wordt getrapt. Die snelheid mag niet hoger zijn dan 6 km/u en is bedoeld om bijvoorbeeld de elektrische fiets uit de fietsenkelder uit te kunnen krijgen.
 • De trapondersteuning ondersteunt de fietser tot maximaal 25km/u, en stopt op deze grens met ondersteunen.
 • De motor heeft een nominaal vermogen van maximaal 250W.

Als u op een elektrische fiets rijdt die voldoet aan deze voorwaarden, gelden voor u dezelfde verkeersregels als voor de overige fietsen.

 

De 250W e-bikes en ombouwset elektrische fiets van Dillenger voldoen aan deze wetgeving en u hoeft dus geen helm, kenteken of rijbewijs te hebben om deze producten te gebruiken.

 

Onze 250W e-bikes en ombouwsets worden wel geleverd met een gashendel, maar het installeren van de gashendel heeft bepaalde consequenties wat betreft de classificatie van de fiets. Lees hier meer over het gebruik van elektrische fietsen met een gashendel.

juli 12, 2016 door Iris M

Gashendels en elektrische fietsen

Een elektrische fiets met een maximale snelheid van 25km/u en een nominaal vermogen van 250W die ook een gashendel heeft, is volgens de wet een snorfiets. Hier zijn bepaalde restricties aan verbonden, u moet onder andere;

 • minimaal 16 jaar zijn;
 • een bromfietsrijbewijs (AM) hebben;
 • voor uw high speed e-bike een verzekering hebben tegen wettelijke aansprakelijkheid (WA);
 • op het verplichte fietspad rijden.
 • een snorfietskenteken (blauwe kentekenplaat) hebben.

 

Dillenger’s 250W ombouwset elektrische fiets en e-bikes zijn ontworpen voor gebruik op de openbare weg, zoals een “gewone” fiets. Deze producten hebben allemaal trapondersteuning tot maximaal 25km/u, een nominaal vermogen van 250W, en hebben geen geïnstalleerde gashendel. De gashendel zit los in de doos en kan makkelijk door de gebruiker zelf worden geïnstalleerd, maar dat betekent dan wel dat de fiets dan geclassificeerd wordt als een snorfiets.

 

Lees meer over snorfietsen en de regels voor snorfietsen op de website van de Rijksoverheid: 

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bijzondere-voertuigen/vraag-en-antwoord/welke-regels-gelden-er-voor-een-elektrische-fiets-met-trapondersteuning

 

Dillenger verkoopt ook elektrische fietsen en ombouwsets met een hoger nominaal vermogen en een hogere maximum snelheid; deze fietsen vallen in een derde categorie. Lees daar hier meer over.

juli 12, 2016 door Iris M